Citronmarängkakor
Mördeg, citroncurd och schweizisk maräng.
Det blir 12 st citronmarängkakor med diameter 8-9 cm. Dock blir det mördeg över som räcker till 10 små kakor.
Ingredienser:
Mördeg
85 g smör
100 g strösocker
155 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
Citroncurd
Skal av 1 liten citron
Saft av i liten citron (knappt 0,5 dl)
1 ägg
50 g smör
1 dl strösocker
1 krm salt
Maräng
2 äggvitor (ca 60-65 g)
150 g strösocker
1 krm salt
Gör så här:
Mördeg
Blanda smör och socker till en krämig blandning.
Tillsätt ägget och mixa.
Rör ihop mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
Blanda i mjölblandningen, mixa ej för mycket.
Plasta in degen och låt vila i kylskåp minst 1 h.
Kavla ut degen på mjölat bakbord ca 2 mm tjock och stansa ut cirklar medd diameter ca 8-9 cm.
Grädda på 200 grader i 6-9 min.
Citroncurd
Koka upp citronjuice, skal, smör och 0,5 dl socker. Låt svalna något.
Vispa ägg, salt och resten av sockret poröst.
Häll lite av citron i äggblandningen.
Häll tillbaka i kastrullen.
Låt sjuda i några minuter.
Sila krämen och låt stå kylskåp, rör om då och då.
Krämen blir tjockare i kylskåpet.
Maräng
Gör rent en metall eller glasbunke med vitvinsvinäger.
Mät upp äggvitor, socker oh salt.
Värm blandningen över vattenbad till ca 60 grader medan du vispar.
Sockret ska ha löst sig.
Placera marängen i en spritspåse och spritsa ut cirklar på bakplåtspapper.
Marängkransen ska vara lika stor som mördegskakorna så rita ut cirklar på bakplåtspappret och spritsa innanför kanten.
Grädda på 125 grader i ca 25 min.
Ihopsättning
Lägg ut kakorna och skeda ut ungefär en msk citroncurd på varje kaka.
Placera marängkransen över.
Lycka till!

Det blir 12 st citronmarängkakor med diameter 8-9 cm. Dock blir det mördeg över som räcker till 10 små kakor.
Ingredienser:
Mördeg
85 g smör
100 g strösocker
155 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
Citroncurd
Skal av 1 liten citron
Saft av i liten citron (knappt 0,5 dl)
1 ägg
50 g smör
1 dl strösocker
1 krm salt
Maräng
2 äggvitor (ca 60-65 g)
150 g strösocker
1 krm salt
Gör så här:
Mördeg
Blanda smör och socker till en krämig blandning.
Tillsätt ägget och mixa.
Rör ihop mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
Blanda i mjölblandningen, mixa ej för mycket.
Plasta in degen och låt vila i kylskåp minst 1 h.
Kavla ut degen på mjölat bakbord ca 2 mm tjock och stansa ut cirklar medd diameter ca 8-9 cm.
Grädda på 200 grader i 6-9 min.
Citroncurd
Koka upp citronjuice, skal, smör och 0,5 dl socker. Låt svalna något.
Vispa ägg, salt och resten av sockret poröst.
Häll lite av citron i äggblandningen.
Häll tillbaka i kastrullen.
Låt sjuda i några minuter.
Sila krämen och låt stå kylskåp, rör om då och då.
Krämen blir tjockare i kylskåpet.
Maräng
Gör rent en metall eller glasbunke med vitvinsvinäger.
Mät upp äggvitor, socker oh salt.
Värm blandningen över vattenbad till ca 60 grader medan du vispar.
Sockret ska ha löst sig.
Placera marängen i en spritspåse och spritsa ut cirklar på bakplåtspapper.
Marängkransen ska vara lika stor som mördegskakorna så rita ut cirklar på bakplåtspappret och spritsa innanför kanten.
Grädda på 125 grader i ca 25 min.
Ihopsättning
Lägg ut kakorna och skeda ut ungefär en msk citroncurd på varje kaka.
Placera marängkransen över.
Lycka till!

