Chokladsandwich med hallon och kolasås

Chokladkakor med marängsmörkräm med smak av hallon samt kolasås

Eftersom vår spanskalärare är tokig i fika så bestämde hon att vi skulle ha en fikalektion! Dessa kakor hade jag med mig och klassen blev inte besviken. Hoppas du gillar denna sockerbomb!

Mängd: 50 små bakelser
 
Ingredienser:
Chokladkakor
200 g mjöl
115 g smör
9 msk kakao
220 g strösocker
80 g farinsocker
160 g yoghurt
1 krm salt
1/2 tsk bikarbonat

Kolasås
1,8 dl farinsocker
4 msk matlagningsgrädde
30 g smör
1 msk vaniljsocker

Marängsmörkräm med hallon
2 störa äggvitor ca 70 g
100 g strösocker
125 g smör
80 g hallon
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Chokladkakor
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke.
Smält smör.
Tillsätt båda sorters socker och kakao i kastrullen och blanda.
Blanda i yoghurten.
Tillsätt mjölblandningen och rör om väl.
Skeda ut små "klumpar" (ca 1 tsk) på bakplåtspapper, ca 16-20 st på en plåt.
Doppa händerna i vatten och rulla klumparna till bollar.
Truck ned bollarna något med blöta fingrar.
Grädda på 175 grader i ca 10 min.

Kolasås
Koka upp smör, matlagningsgrädde och socker.
Låt bubbla i drygt 5 min.
Tillsätt vaniljsocker och låt bubbla i ytterligare någon minut.

Marängsmörkräm med hallon
Värm äggvitor och socker till ca 60 grader över vattenbad. Rör om hela tiden.
När sockerkristallerna har smält vispa smeten till en styv maräng tills den svalnat, ca 100 min.
Tillsätt nu det rumsvarma smöret bit för bit.
Först kommer krämen bli lite grynig, men fortsätt vista så blir det bra.
Tina hallonen och sila till en puré.
Häll purén och vaniljsockret i smörkrämen och fortsätt vispa.

Ihopsättning
Para ihop lika stora kakor.
Smält ca 50 g vit choklad och rippla över de kakor som ska vara på toppen.
På resten av kakorna börja med att spritsa en ring av mrängsmörkrämen.
Fyll hålet i mitten med kolasåsen.
Sätt på locket och du är klar!
Lycka till!