Cupcakes med rabarber och vit choklad

Vanliga muffins med bitar av rabarber och vit choklad med italiens maräng

Just nu växer rabarberna för fullt och jag tänkte att det kunde vara roligt och gott att använda det i något annat bakverk än rabarberpaj. Rabarber har en underbar syra som matchar vit choklad bra.
Du kan använda färskost t.ex Philadelphia istället för en del av mjölken. Då får du en krämigare muffin som inte blir torr lika lätt. Men såklart kommer det fortfarande vara en supergod cupcake om du bara använder mjölk, så du behöver inte gå en extra gång till affären om du inte har färskost liggande i kylen.

20-24 små cupcakes eller 12 stora

 

Ingredienser:

Muffins
100 g smör
2msk + 1 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk (eller byt 1/2 dl mot 100 g Philadelphia)
150 g mjöl (2 1/2 dl)
1/2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
ca 100 g vit choklad
ca 150 g rabarber (2 stora eller 4 små stjälkar)

Italiensk maräng
65-70 g äggvitor (2 st)
125 g strösocker
25 g vatten

Gör så här:

Muffins
Sätt ugnen på 175˚.
Hacka rabarbern i små bitar och strö över 2 msk socker.
Vispa smör och 1 dl strösocker krämigt.
Vispa i ett ägg i taget.
Tillsätt mjölk och ev. Philadelphia och vispa.
Sikta ned mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker.
Hacka chokladen och ha i den och rabarber i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar på muffinsplåt och grädda i 15-20 min för små muffins och 20-25 för stora. De ska vara något gyllenbrun på ytan.
Ta ur muffinsarna ur muffinsplåten och låt svalna.

Italiensk maräng
Gör rent en bunke med vitvinsvinäger.
Koka upp socker och vatten till 110˚.
Medan sockerlagen kokar vidare börja vispa äggvitorna.
När sockerlagen når 121˚ häller du ner den i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar på högsta fart.
Sänk farten och vispa tills marängen svalnar.
Spritsa på de avsvalnade muffinsarna.

Lycka till!