Vaniljtårta med hallon
Jag har länge velat prova att göra en tårta som är ganska liten men hög. Det var riktigt roligt! Min lillasyster fyllde nyss år och idag hade vi släktkalas, så då var det perfekt att göra en pampig och festlig tårta för många personer. Våra kusiner är ganska små så jag tänkte hålla smakerna enkla, men det brukar oftast bli godast. Och gott blev det, så nästa gång någon av kompis, pappa, moster eller syster fyller är mitt tips att baka denna tårta!
Mängd: 1 hög tårta med diameter 18 cm, räcker till 10-15 pers.
Sockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
120 g smör
1 1/2 dl mjölk
Fyllning
100 g strösocker
4 msk majsstärkelse
240 ml mjölk, 3%
2 äggulor
15 g smör
1 msk vaniljsocker eller 1/4 tsk vaniljpulver
1,5 dl grädde
150-200 g hallon
Marängsmörkräm
4 äggvitor (ca 140 g)
200 g strösocker
250 g smör
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sockerkaka
Sätt ugnen på 175˚.
Bröa tre springformar med diametern 18 cm.
Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda bakpulver vetemjöl och vaniljsocker i en separat skål och blanda ned i smeten.
Rör i mjölk och smör.
Fördela i formarna.
Grädda i ca 30 min.
Fyllning
Mät upp majsstärkelse, strösocker och salt i en kastrull och blanda ihop med en ballongvisp.
Rör ihop mjölk och äggulor i separat bunke. Det går bra att använda mellanmjölk och lite grädde om man inte har standardmjölk.
Häll blandningen i kastrullen under omrörning.
Tillsätt smör.
Skrapa ur vaniljfröna och tillsätt i krämen likaväl som själva stången. Om du använder vaniljsocker eller vaniljpulver tillsätt inte det nu.
Sätt på spisen på medelvärme och låt krämen koka upp.
Sänk värmen och rör hela tiden, krämen blir tjock väldigt snabbt.
Stäng av spisen och flytta kastrullen från plattan.
Tillsätt vaniljsockret eller vaniljpulvret nu om du använder det.
Sila krämen och täck den med plastfolie. Var noga med att plasten nuddar krämen då det annars bildas en hinna på ytan.
Låt svalna i kylen.
Vispa grädden och blanda tillsammans med vaniljkrämen.
Marängsmörkräm
Ta ut smöret och skär i kuber, som tärningar.
Värm äggvitorna och sockret över vattenbad tills sockret har löst sig.
Vispa till en styv maräng i 5-10 min, marängen ska inte vara varm.
Sätt vispen på låg hastighet och tillsätt det rumsvarma smöret, en kub i taget.
Det kommer se lite konstigt ut men fortsätt vispa på låg hastighet några minuter så blir det bra.
Vispa i vaniljsockret.
Ihopsättning
Placera en sockerkaka på förslagsvis ett tårtfat/platta som man kan snurra.
Spritsa en ring av smörkrämen vid kanten.
Lägg på ungefär hälften av fyllningen och fördela hälften av hallonen ovanpå.
Placera en till botten och upprepa det förra steget.
Lägg den sista sockerkakan på plats.
Om tårtan känns ostadig kan du sticka ned tre grillpinnar för att stadga.
Spritsa lite mer smörkräm på sidorna och använd en lång palett för att göra ett jämnt lager.
Det första lagret kallas på engelska för "crumcoat" alltså "smullager" på svenska.
Det heter så för att det lagret fångar upp de smulor som kommer från bottnarna.
Nu gör det inget om bottnarna lyser igenom.
Ställ sedan tårtan i kylskåpet.
Ta ut den efter 30 min, när smörkrämen blivit hård och gör ett till lager av smörkräm.
Gör detta 1-2 gånger till tills du är nöjd.
Jag avslutade med att spritsa grädde längs kanten och strö på lite strössel, men du kan såklart dekorera hur du vill!