Citronbakelse Täckt med Italiensk Maräng
Citron och vallmobotten, mörk chokladganache och Italiens maräng
Igår hittade jag på den här bakelsen som blev supergod och ännu godare dagen efter när den har fått stå till sig. Den har alla delar som behövs. Syra frånn citronen, beska från chokladen, sötma från marängen och lite crunch från vallmon. Det går utmärkt att göra som tårta, eller byt ut fyllningen så har du en annan bakelse. Hoppas att den faller dig i smaken!
Ingredienser:
Till 4 små runda bakelser
Citron och vallmobotten
40 g vetemjöl
40 g fullkornsmjöl (kan bytas mot vetemjöl)
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk blå vallmofrön
40 g yoghurt
70 g strösocker
1 ägg
skal från en citron
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron
40 g vegetabilisk olja
Citronglaze
saft från 1/2 citron
2 msk strösocker
Ganache
50 g mörk choklad
50 g matlagningsgrädde (går bra med vispgrädde)
Italiens maräng
3 äggvitor
1 dl vatten
1,75 dl strösocker
nypa salt
Till Dekoration
ev. Ctronklyfta
ev. Citronmelissblad/myntablad
ev. Chokladspån
Gör så här:
Citron och vallmobotten
Blanda de torra ingredienserna - mjöl, bakpulver, salt och vallmo - i en stor bunke.
I en mindre bunke blanda samman resten - yoghurt, strösocker, ägg, olja, citronjuice, citronskal och vaniljsocker.
Blanda samman de blöta ingredienserna i de torra.
Täck formarnas sidor med bakplåtspapper och fördela smeten i de.
Grädda på 180 grader i ca 25 min.
Glaze
Rör samman citronjuice och socker tills det löst sig.
Ganache
Hacka chokladen och lägg i en skål.
Värm grädden på spisen tills den precis börjar koka.
Häll över grädden på chokladen och låt vila i 1 min.
Rör tillsammans så att du får en blank smet.
Låt stå i rumstemperatur.
Italiensk maräng
Låt socker och vatten koka tills det når 121 grader, termometer behövs.
Vispa äggvitorna och tillsätt saltet.
Medan du vispar häll sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle.
Vispa tills marängen är ljummen.
Ihopsättning
När bottnarna har svalnat ta ut de i formarna.
Skär av eventuell ojämnhet på toppen så att du får en jämn yta.
Skär botten på mitten så att du får två lika stora delar.
Smeta ut ett jämnt lager ganache och tryck ena botten över den andra.
Placera marängen i en spritspåse och spritsa ett lager utmed sidan.
Jämna till kanten med hjälp av en palett.
Spritsa ett mönster på ovansidan av bakelsen, som på bilder eller efter din egen smak.
Dekorera med t.ex mynta, citron och riven choklad.
Lycka till!