Choux au Craquelin med Chokladkräm

På franska heter det 'Petit Chox', på engelska 'Cream Puff' och på norska heter det 'Vannbakelse' men jag har ingen aning om vad det heter på svenska. Hur som helst är det traditionellt en liten bakelse med ett inte så sött skal som är fyllt med vaniljkräm. Det finns en variant på det som heter Choux au Craquelin. Den har samma bas men ytan är krackelerad och krispig. Det blir riktigt smarrigt när man får lite crunch i munnen. Jag valde att göra en chokladkräm istället för vanilj och receptet kommer från Roy Fares bok 'Sweet'. Krämen var otroligt god och len, helt perfekt! Ett recept som du bara måste prova helt enkelt!

Mängd: 20-25 stycken

 

Ingredienser:
Mördeg
40 g smör
50 g rörsocker
45 g vetemjöl

Deg
55 g smör
120 g vatten
1/4 tsk salt
1 tsk strösocker
75 g vetemjöl
2 ägg

Chokladkräm
80 g mörk choklad
2 äggulor (30-35 g)
30 g strösocker
10 g majsstärkelse
150 g mjölk
50 g grädde
35 g smör

Gör så här:
Mördeg
Rör ihop rumsvarmt smör med socker.
Blanda i vetemjölet,
Lägg ut ett bakplåtspapper på en skärbräda och lägg på degen.
Placera ett lager plastfolie ovanpå och kavla ut så att degen blir ca 2 mm tjock.
Ställ skärbrädan i frysen.

Deg
Sätt ugnen på 200˚.
Koka upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull.
Ställ av spisen och sikta i vetemjölet och rör ihop till en slät deg.
Låt svalna något i ca 5 min.
Vispa upp äggen något i en separat skål.
Hällen tredjedel av äggen i kastrullen och rör och tills du får en slät deg.
Häll i en lite till och rör om och upprepa igen tills äggen är slut.
Lägg degen i en spritspåse med runt tyll.
Spritsa ut toppar stora som 5-kronor på bakplåtspapper.

Ta ur mördegen ur frysen och stansa ut runda cirklar med en diameter på ca 2 cm.
Placera en cirkel på varje choux craquelin.
Grädda i 20-25 min och öppna helst inte luckan under gräddningstiden.

Chokladkräm
Hacka chokladen och lägg i en skål.
I en bunke rör samman socker, äggula och majsstärkelse.
Värm upp mjölk och grädde. 
Precis när det börjar koka häll i en tunn stråle över äggsmeten och rör samtidigt om.
Häll tillbaka i kastrullen och värm på svag värme tills det blir en kräm.
Häll krämen över chokladen och rör om.
Tillsätt även smöret.
Låt svalna i kylen.
Häll krämen i en spritspåse med en liten rund tyll.
Stick in tyllen i en choux craquelin och fyll tills den känns tung.

Lycka till!

 

Kommentera här: