Vit chokladtårta med hallonmousse och mandeldacqouise

Glutenfri tårta med mandemarängbotten, hallonmousse, hallonlager och vit chokladmousse.

Denna tårta gjorde jag som efterätt på Valborgsmässoafton och den blev supergod med somriga smaker som passade perfekt ihop. Lägg till detta recept till din att-baka-lista, jag lovar att du inte kommer bli besviken!

Mängd: en tårta med diameter 24 cm - för 10-25 pers
Du behöver två springformar - en med diameter 24 cm och en med diameter 18 cm.
 

Ingredienser:

Mandledacqouise
3 äggvitor
90 g mandel
1 dl stösocker
1,5 dl florsocker

Hallonmousse
350 g hallon
4 msk strösocker
nypa salt
3 dl grädde
4 gelatinblad

Vit chokladmousse
4 äggulor
380 ml mjölk
70 g strösocker
200 g vit choklad
7 gelatinblad
nypa salt
4,5 dl grädde
 
Gör så här:

Mandeldacqouise
Rita en cirkel med diameter 18 cm på ett bakplåtspapper (använd springformen som mall).
Finfördela mandel, hälften av strösockret och florsockret i en matbredare.
Gör rent bunken och vispen med vitvinsvinäger innan du vispar äggvitorna till ett fast skum.
Tillsätt resten av strösockret lite i taget medan du fortsätter vispa.
När du fått en glansig fast maräng är det dags att vända ner mandelblandningen i marängen.
Placera smeten i en sprits med rund tyll och spritsa en rund kaka på bakplåtspappret.
Grädda på 100 grader i 70 min. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar i ca 1 h.

Hallonmousse
Klipp ut en cirkel i bakplåtspapper och lägg i botten på springformen med diameter 18 m. Placera även bakplåtspapper längs med kanterna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min.
Koka upp hallon, socker och salt och låt bubbla i ca 3 min.
Ta av från plattan oh rör i gelatinbladen.
Sila bort alla frön.
Häll ett tunt lager med "sylt" på springformens botten, ca 2 mm tjockt.
Ställ resten av sylten kylskåpet i ca 30-45 min.
Vispa grädde, ej för mycket.
Vänd ner sylten i grädden och häll i springformen.
Låt stelna i kyl, minst 2 h.

Vit chokladmousse
Koka upp mjölk.
Vispa under tiden äggulor, strösocker, vaniljsocker och salt blekt och fluffigt.
Häll över mjölken under omrörning.
Smält chokladen och lägg gelatinbladen i blöt.
Häll äggblandningen i en annan kastrull och värm på svag värme i några minuter.
Sila blandningen och rör i gelatinblad och choklad.
Låt stå i kylskåp i ca 30-45 min.
Vispa grädden, ej för hårt.
Vänd ned chokladblandningen i grädden.

Ihopsättning
Lägg mandeldacquoisen i botten av springformen som är 24 cm.
Vänd över/stjälp upp hallonmoussen på botten (hallonsylten kommer överst, se bild) och ta av bakplåtspappret på ytan.
Placera bakplåtspapper längs kanterna på springformen.
 

Häll över vit chokladmoussen och täck tårtan med plastfolie. Se till att plasten nuddar ytan.
Ställ tårta i kylen över natt.

Ta bort kanten på springformen samt bakplåtspappret och flytta till önskat fat med hjälp av stekspadar och paletter.
Dekorera med jordgubbar, myntablad, marängsmulor och vitchokladspån som på bilden eller efter eget tycke.
Lycka till!
 
 
1 Lovisa:

skriven

Så himla fin och god den ser ut!!! Jag vill gå på kurs hos dig:))

Kommentera här: