Syrlig glassefterrätt med knäckflarn
Citron och flädersorbet, yoghurtglass med röda vinbär och knäckflarn
På senaste tiden har moln täckt himlen och temperaturen hållit sig under 15 grader. Men ibland tittar solen fram och när det väl blir ett varmt sommarvädret är det smaskigt att äta en efterrätt med glass som svalkar. Citron, fläder och röda vinbär gör den här efterrätten härligt frisk och perfekt efter vilken middag som helst. Knäckflarnen tillför en textur och sötma som bryter av glassen. Själv älskar jag syrliga efterrätter och denna går hem hos de flesta. Så gör dig själv en tjänst och prova det här receptet!
Efterrätt till 6-8 personer
Ingredienser:
Yoghurtglass med röda vinbär
1 gelatinblad
4 äggulor
1 dl vaniljyoghurt
1 dl naturell yoghurt
1 dl strösocker
1 krm salt
2,5 dl grädde
ca 2-3 dl vinbär
3 msk strösocker
Citronsorbet med flädersmak
juice från 3 citroner (ca 2 dl)
skal från 1 citron
1 dl koncentrerad flädersaft
1 krm salt
1,5 dl strösocker + 2 msk
2 dl vatten
2 äggvitor
Knäckflarn
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
50 g smör
Gör så här:
Yoghurtglass med röda vinbär
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Mät upp resten av ingredienserna för glassen i en kastrull.
Värm smeten till ca 70˚ på medelvärme, rör hela tiden.
Ta av från plattan och rör i gelatinet.
Sila och ställ i kylen i minst 2 h, gärna över natten.
Kör smeten i glassmaskinen, följ dina instruktioner.
Koka upp vinbär och socker.
Sila och pressa ur juicen.
När glassen är klar, häll lite i botten av burken du ska förvara den i.
Häll lite vinbärssås över.
På med med glass och häll över mer sås.
Fortsätt så till glassen och såsen tar slut.
Dra med en sked eller liknande i glassen för att bilda ett fint mönster och se till att vinbärssåsen fördelas jämnt över glassen.
Låt stelna i kyl i minst 3 h.
Citronsorbet med flädersmak
Vispa äggvitorna, saltet och 2 msk socker till en styv marängliknande smet.
Mät upp vatten, resten av strösockret, citronsaft, citronskal och flädersaften i en kastrull.
Koka upp, se till att sockret löst sig.
Ta av från spisen och låt stå och kallna en liten stund.
Häll sockerlagen över äggvitorna och rör om.
Låt svalna i kylen i ca 1 h.
Om du har glassmaskin är den bara att använda den och sedan frysa glassen tills den
är hård.
Om du inte har en glassmaskin, häll då smeten i en burk och ställ i frysen. Rör om i glassen några gånger i timmen tills den är helt fryst.
Knäckflarn
Sätt ugnen på 210˚
Smält smör, sirap och socker i en kastrull.
Rör i mjölet och låt smeten kallna en stund.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Lägg inte smeten för tätt då flarnen flyter ut väldigt mycket.
Du kan också hälla ut all smet på ett bakplåtspapper och bryta i bitar när flarnen är klara.
Sänk ugnsvärmen till 185˚ och grädda flarnen i 5-8 min.
Flarnen är klara när de fått en gyllenbrun färg.
Servering
Skopa upp en eller två kula av varje glass på en tallrik.
Stoppa ett flarn i glassen eller lägg bredvid och dekorera t.ex med ätbara blommor eller mynta.
Lycka till!
På senaste tiden har moln täckt himlen och temperaturen hållit sig under 15 grader. Men ibland tittar solen fram och när det väl blir ett varmt sommarvädret är det smaskigt att äta en efterrätt med glass som svalkar. Citron, fläder och röda vinbär gör den här efterrätten härligt frisk och perfekt efter vilken middag som helst. Knäckflarnen tillför en textur och sötma som bryter av glassen. Själv älskar jag syrliga efterrätter och denna går hem hos de flesta. Så gör dig själv en tjänst och prova det här receptet!
Efterrätt till 6-8 personer

Yoghurtglass med röda vinbär
1 gelatinblad
4 äggulor
1 dl vaniljyoghurt
1 dl naturell yoghurt
1 dl strösocker
1 krm salt
2,5 dl grädde
ca 2-3 dl vinbär
3 msk strösocker
Citronsorbet med flädersmak
juice från 3 citroner (ca 2 dl)
skal från 1 citron
1 dl koncentrerad flädersaft
1 krm salt
1,5 dl strösocker + 2 msk
2 dl vatten
2 äggvitor
Knäckflarn
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
50 g smör
Gör så här:
Yoghurtglass med röda vinbär
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Mät upp resten av ingredienserna för glassen i en kastrull.
Värm smeten till ca 70˚ på medelvärme, rör hela tiden.
Ta av från plattan och rör i gelatinet.
Sila och ställ i kylen i minst 2 h, gärna över natten.
Kör smeten i glassmaskinen, följ dina instruktioner.
Koka upp vinbär och socker.
Sila och pressa ur juicen.
När glassen är klar, häll lite i botten av burken du ska förvara den i.
Häll lite vinbärssås över.
På med med glass och häll över mer sås.
Fortsätt så till glassen och såsen tar slut.
Dra med en sked eller liknande i glassen för att bilda ett fint mönster och se till att vinbärssåsen fördelas jämnt över glassen.
Låt stelna i kyl i minst 3 h.
Citronsorbet med flädersmak
Vispa äggvitorna, saltet och 2 msk socker till en styv marängliknande smet.
Mät upp vatten, resten av strösockret, citronsaft, citronskal och flädersaften i en kastrull.
Koka upp, se till att sockret löst sig.
Ta av från spisen och låt stå och kallna en liten stund.
Häll sockerlagen över äggvitorna och rör om.
Låt svalna i kylen i ca 1 h.
Om du har glassmaskin är den bara att använda den och sedan frysa glassen tills den
är hård.
Om du inte har en glassmaskin, häll då smeten i en burk och ställ i frysen. Rör om i glassen några gånger i timmen tills den är helt fryst.
Knäckflarn
Sätt ugnen på 210˚
Smält smör, sirap och socker i en kastrull.
Rör i mjölet och låt smeten kallna en stund.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Lägg inte smeten för tätt då flarnen flyter ut väldigt mycket.
Du kan också hälla ut all smet på ett bakplåtspapper och bryta i bitar när flarnen är klara.
Sänk ugnsvärmen till 185˚ och grädda flarnen i 5-8 min.
Flarnen är klara när de fått en gyllenbrun färg.
Servering
Skopa upp en eller två kula av varje glass på en tallrik.
Stoppa ett flarn i glassen eller lägg bredvid och dekorera t.ex med ätbara blommor eller mynta.
Lycka till!



skriven
Mycket god,vacker o fin kombination!