Tips och tricks för den perfekta makronen!

 
1. Öva. Det är ofta nyckeln till många saker i livet, inklusive makroner. Dessa bakverk är känsliga och kräver att man provar sig fram innan man hittar rätt.
2. Ugnstemperaturen är en viktig del när man bakar makroner. Man får känna efter hur sin egen ugn fungerar och prova vilket gradantal som ger bästa resultat. Jag har alltid 150 grader, men det kan variera mellan ca 140-160 grader.
3. Om du vill färga dina makroner är det bäst att du har pulverfärg eller geléfärg då dessa inte påverkar konsistensen allt för mycket. Karamellfärg går också bra men var noga med att inte hälla i alltför mycket eftersom smeten kan bli för lös. Tillsätt färgen efter du vispat i sockret i äggvitorna.
4. Låt makronerna torka innan ugn i ca 30 min eller tills det går att ta på den utan att bli kladdig. Om man inte gör detta steg eller inte väntar tillräckligt länge kommer makronerna troligen att sprick i ugnen.
5. Använd spritspåse för enklare arbete och snyggare resultat.
6. Banka plåten mot hård yta när du har spritsat ut makronerna. Detta gör att alla luftbubblor försvinner och att ytan slätas ut.
7. När man gräddar makronerna är tiden viktig. Återigen får man prova sig fram eftersom allas ugnar är olika. Om man gräddar för lite kommer skalen inte lossna från plåten och om dem är inne för länge blir dem lite bruna och får fel konsistens, det gäller att hitta ett mellanting. När jag gör makroner har jag inne dem i 13-14 min, men allt från 10-15 är normalt.
8. Konsistensen på smeten är mycket avgörande hur makronerna kommer att bli. Den ska inte vara så hård att toppar bildas i smeten, tänk att det ska vara som en kladdkakesmet. Det brukar bli bra med ca 50-60 vändningar med slickepott.
9. Vilken del i ugnen makronerna gräddas på får man också prova sig fram. Jag brukar grädda dem i nedre delen av ugnen men i mitten går också bra.
10. Köpt mandelmjöl är jättebra att använda men ganska dyrt. Om du vill vara mer ekonomisk kan du göra eget mandelmjöl, dock tar det längre tid. Man gör eget mjöl genom att skålla mandlarna och ta bort deras skal, torka dem och mixa dem i matbredare.
11. Storlek på äggvita kan variera något, det spelar inte jättestor roll och en vita väger 30 eller 35g. Dock är det bra att ställa fram äggvitorna minst 2 h före du börjar baka, gärna längre.
12. Gör rent utrustningen du använder. Detta är viktigt varje gång du ska vispa äggvitor. Använd citron eller vitvinsvinäger på en pappersbit och torka av vispen och bunken för att få bästa resultat. Det är också viktigt att du separerar äggen med skalen och inte händerna då dem fettar av sig.
13. Om dina makroner spricker kan det vara bra att prova med två bakplåtspapper på varandra då det skyddar från värme underifrån som gör att värmen inuti makronen blir för varm och spricker.

Lycka till!
Om du har andra tips, dela gärna med dig i kommentarerna!

Kommentera här: