Glutenfri moussetårta med browniebotten

Glutenfri Tårta med Choklad, Hallon och Vanilj

Jag har tittat på massor av bilder på den här sortens tårtor och hittade ingen bra beskrivning eller recept. Men jag valde ut smakerna och provgjorde olika recept för att få ett bra resultat och jag måsta säga att jag blev ganska nöjd med hur tårtan blev!
Detta recept räcker till en tårta med diametern 18 cm, men det är bara att dubbla receptet om man vill gör i en 24 cm form.
 

Ingredienser:
 
Brownie

1 ägg
75 g smör
125 g strösocker
35 g mandelmjöl
nypa salt
1 tsk vanljsocker
35 g kakao

Hallonmousse
200g frysta hallon
0,5 dl strösocker
nypa salt
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Vaniljfromage
2 äggulor
0,6 dl strösocker
1,75 dl mjölk
0,5-1 vaniljstång
nypa salt
4 dl vispgrädde

 
Gör så här:

Brownie
Smöra springformen (18 cm i diameter), och klipp en cirkel av bakplåtspapper att lägga i botten. Placera även bakplåtspapper runt sidorna.
Smält smöret.
Sikta i alla torra ingredienserna och blanda.
Rör ned ägget.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, låt svalna.

Hallonmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp hallon, socker och salt till en tunn sylt.
Rör i gelatinbladen och sila sylten.
Låt svalna i kylen.
Vispa grädde, ej för hårt.
Vänd sylten i grädden.

Vailjfromage
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Skrapa ut vaniljfröna ur vaniljstången.
Koka upp äggulor, socker, salt, vaniljfrön med vaniljstång och mjölk i en kastrull.
Sänk värmen och låt puttra till en lös kräm. Var noga med att äggen inte koagulerar.
Blanda i gelatinbladen och sila krämen om det behövs.
Låt krämen svalna i kylen.
Vispa grädde, ej för mycket.
Vänd i krämen i grädden.

Ihopsättning
Häll hallonmoussen över den avsvalnade brownien.
Låt moussen stelna i kylen i minst 2 h.
Ta ut tårtan ur kylen och ta av springformen (kanten på formen, ej botten) och bakplåtspappret.
Skär bort knappt 1 cm av tårtans kant.
Sätt på springformen igen och häll eller spritsa på vaniljfromagen.
Var noga med att framegen täcker sidorna på tårtan genom att banka hela formen eller stick t.ex en potatissticka ned längs sidorna. Jämna ut ytan, det går enklast med hjälp av en vinklad palett.
Låt stelna i kyl minst 3 h men helst över natt då smakerna får stå till sig.
Ta av springformen och bakplåtspappret och flytta tårtan med två paletter till önskat fat.
Dekorera med t.ex kakao, chokladblommor eller vad du än tycker är fint!

Lycka till!
 
 
 







 
 
1 Martin:

skriven

Vilken värme ska browniebotten gräddas på?

Svar: Oj, det hade jag glömt att skriva.
Browniebotten ska gräddas på 175 grader.
Lycka till!
Ebba Arnesson

2 Anonym:

skriven

Åh va gott det ser ut! Men hur många gelantinblad ska det vara till fromagen?

Svar: Hej! ojoj glömde att skriva. Var länge sedan men skulle chansa på 3-4 stycken.
Ebba Arnesson

Kommentera här: